от Znahara555 » 29 Фев 2016, 12:13
От Znahara555
Моят първи опит, беше през далечната 1981 година на Искъра, край София. Но истинска работа по златодобива от разсипни пясъци беше на язовир Огняново, край Елин Пелин през 1989 - 1990 година. Тогава група от 70 - 80 души основахме Рударски съюз начело с геолога доцент Атанасов, който ни научи и на техника, къде и как да търсиме злато, минерали. Специално аз промивах на две рампи всяка по 10 - 15 кубика материал на ден. Добивът средно от една рампа беше 7 - 8 грама. Рекордът ми е от 17 грама за един ден. За тези три сезона най голямата самородка ми е 4,2 грама, която пазя като медальон и сега. Научих се да работя с багети - медни тръбички -фи 6 мм, Г - образни 40/15 см, в голямите рамена съм монтирал по 0,5 г речно злато за по добра индикация при търсенето. Доста труд са ми спестили да не копам на ялови участъци. Тогава имаше много препятствия. Не можеше като сега да се продава златото свободно, разрешителни за добив и др. Сега работя като хоби с драга на Keen, помпа 2" и инжектор модел ма Hydro - Force 250 - 2,5 ". Мечтата ми е да комбинирам работата с драгата с металотърсач от хубав клас за търсене на малки парчете самородки от порядъка 0,2 г и нагоре. Все още има такива места неоткрити у нас. За съвети към млади колеги оставам номера на телефона си 087 817 26 37. Иван Христов.